ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑΜΙΣΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ | ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

0

Ρεπορτάζ : Ευγενία Τζώρτζη (από την Καθημερινή της Κυριακής)

Περίπου ενάμισι εκατομμύριο δάνεια έχουν καταγγελθεί μέχρι σήμερα, με την πλειοψηφία των καταγγελιών να αφορά σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία από τις τράπεζες, που φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ», σύμφωνα με τα οποία ο ρυθμός των καταγγελιών έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία τετραετία, από το 2008 έως και σήμερα. Οπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, οι καταγγελίες πιστωτικών καρτών εκτινάχθηκαν στο τέλος του 2011 πάνω από τις 450.000 περίπου από 280.000 που ήταν στα τέλη του 2008, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια, ο αριθμός των καταγγελιών ξεπέρασε στο τέλος του 2011 στις 500.000 από 350.000 το 2008. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εξέλιξη των καταγγελιών κατά τη διάρκεια του 2012, που θεωρείται έτος κορύφωσης των επισφαλειών, με τις συνολικές καταγγελίες για δάνεια (καταναλωτικά, κάρτες, στεγαστικά και επιχειρηματικά) να έχουν φτάσει το 1,5 εκατομμύριο.

Νέες καθυστερήσεις

Το πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται κυρίως στις πιστωτικές κάρτες, οι καθυστερήσεις στις οποίες ανέρχονται στο 30%, ενώ σε ανάλογο ποσοστό είναι οι επισφάλειες των καταναλωτικών δανείων. Στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, η χρήση των καρτών που δεν έχουν κλείσει συνεχίζει να γεννάει νέες καθυστερήσεις, με συνέπεια τα ποσοστά των επισφαλειών να κινούνται ανοδικά. Το αντίθετο συμβαίνει στα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία εξαιτίας του ότι έχουν σταματήσει οι χορηγήσεις, οι καθυστερήσεις εκτιμάται ότι έχουν φτάσει σε ένα ανώτατο όριο, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τα απόλυτα μεγέθη. Τα «κόκκινα» δάνεια στην καταναλωτική πίστη προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, όταν το συνολικό χαρτοφυλάκιο είναι της τάξης των 32,6 δισ. ευρώ και ένα σημαντικό μέρος των καταγγελιών εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, στον οποίο για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης, πρέπει να του έχει καταγγελθεί προηγουμένως το δάνειο. Τραπεζικά στελέχη εκφράζουν τον φόβο ότι ο νόμος έχει εξελιχθεί σε όχημα για την αποφυγή εξόφλησης υποχρεώσεων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, 60.000 περίπου φυσικά πρόσωπα έχουν υποβάλει αίτηση για τη ρύθμιση 200.000 δανείων!

Κατασχέσεις

Στη στεγαστική πίστη, οι επισφάλειες εκτινάχθηκαν το 2012 στο 20%και οι καταγγελίες δανείων ξεπέρασαν στο τέλος του 2011 τις 150.000, παρά το προστατευτικό πλαίσιο που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων που είναι πρώτη κατοικία και με την προϋπόθεση ότι η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ. Η απαγόρευση έχει συμβάλλει στη συγκράτηση των πλειστηριασμών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο επίπεδο των 340.000, καταγράφοντας οριακή μόλις άνοδο από το 2008. Εντούτοις, το υψηλό ποσοστό των επισφαλειών στα στεγαστικά δάνεια καταγράφεται παρά τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται ήδη στις 250.000, ενώ το ποσό των ρυθμίσεων προσεγγίζει τα 13 δισ. ευρώ. Στον τομέα των καταναλωτικών δανείων και καρτών οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αγγίζουν τις 450.000 και το ποσό που έχει ρυθμιστεί φθάνει τα 6 δισ. ευρώ. Δραματική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, η εξυπηρέτηση των οποίων επιδεινώνεται καθημερινά. Οι καταγγελίες προσεγγίζουν τις 90.000 και το ύψος των επισφαλειών ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ. Αν και οι χορηγήσεις αυτής της κατηγορίας δεν είναι υψηλό νούμερο στο σύνολο της χρηματοδότησης, ανησυχητικός είναι ο ρυθμός αύξησης των καταγγελιών, καθιστώντας ληξιπρόθεσμο –δηλαδή απλήρωτο για πάνω από τρεις μήνες– τουλάχιστον ένα στα τέσσερα δάνεια.